Niedobory witaminy D a zdrowie zębów

Witamina D jest niezmiernie ważna dla naszego organizmu, a szczególnie dla układu kostno-szkieletowego oraz immunologicznego. Niestety większość Polaków cierpi na jej niedobór - najczęstszym powodem są dieta oraz klimat, który raczej nie obfituje w wiele słonecznych dni, co uniemożliwia częstą ekspozycję na światło słoneczne. Jak w takim razie poradzić sobie z tymi niedoborami aby pozostać w dobrym zdrowiu? Podpowiadamy!

Jak się ma niedobór witaminy D do zdrowia naszych zębów

Niedobór witaminy D powoduje zmniejszenie się mineralizacji i gęstości kości, co prowadzi z kolei do zwiększenia kruchości zębów. Są one wtedy bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, takie jak złamania czy skruszenia. U dorosłych może to prowadzić do osteoporozy natomiast u dzieci – do krzywicy zębów.  U dzieci, u których dopiero trwa proces mineralizacji kości i zębów, dostarczanie odpowiedniej ilości wit. D ma pierwszorzędne znaczenie!

Zęby z niedoborem witaminy D są także w większym stopniu narażone na próchnicę. Tkanki kostne otaczające korzeń zęba również ulegają osłabieniu, co może stać się przyczyną powstawania stanów zapalnych przyzębia, rozchwiania zębów, a nawet ich utraty.

Gdzie znaleźć witaminę D

Przede wszystkim: słońce! Nie potrzeba długich godzin spędzonych w promieniach słonecznych, wystarczy kwadrans dziennie, a pod ich wpływem nasz organizm wytworzy witaminę D3. Warto więc wybrać się na spacer, czy zainwestować w specjalną lampę emitującą światło o właściwościach światła słonecznego.

Jeśli chodzi o produkty spożywcze, to największe ilości witaminy D3 znajdują się w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, dorsz czy śledź, a także w wątróbce, jajkach, produktach mlecznych, tranie oraz grzybach.

Co jednak począć w okresie jesienno-zimowym, kiedy w Polsce ciężko o kontakt ze słońcem? To właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na niedobory witaminy D. Warto suplementować witaminę D3, pamiętając że najlepiej rozpuszcza się ona w tłuszczach, a więc w towarzystwie obfitego w tłuszcze posiłku. Jeśli zauważymy objawy, takie jak trudności z zasypianiem, brak apetytu czy bóle kostno-stawowe, warto skonsultować się z lekarzem, który może zalecić odpowiednie badania lub zaproponować suplementację.

Pamiętajmy, że nie należy przekraczać zalecanej dawki, ponieważ przedawkowanie witaminy D może skutkować podwyższonym poziomem wapnia, kamieniami nerkowymi i żółciowymi, a także problemami z trzustką.